Kaupunki esitteli Tullin alueen viimeisimpiä suunnitelmia yleisötilaisuudessa 28.5.2015. Alueesta on aiemmin esitetty erilaisia analyyseja ja visioita. Yleissuunnitelman tarkoituksena on olla kokoava koko alueen kattava suunnitelma, jonka perusteella voidaan laatia yksityiskohtaisempia asemakaavoja ja katusuunnitelmia, eli edetä kohti konkreettista toteuteuttamista.
Alue pitää sisällään Tullin kaupunginosan lisäksi Tampereen yliopiston ja Tampere-talon. Viereisen rautatieaseman kehittämistä suunnitellaan Asemakeskuksen hankkeessa, ja vieressä on vielä kaupungin suurista kehityshankkeista rautatien päälle suunniteltu kansi ja Monitoimiareena. Kaupungin tulevaisuuden kannalta aivan keskeinen kokonaisuus on siis kyseessä.
Miltä suunnitelma sitten näyttää pyöräilijän näkökulmasta? Lyhyesti: hyvältä, suorastaan erinomaiselta.
Pyöräilylle uusi pääreitti, autot maan alle
Suuri osa kaduista muuttuu autottomiksi, tai vain huoltoliikenteelle sallituiksi kaduiksi, joilla pyöräily on sallittu. Autot ohjataan alueen sisällä parkkiluoliin ja kellareihin, joita siellä jo on ja joita on suunnitteilla lisää. En perehtynyt autoliikenteen järjestelyihin sen tarkemmin.
Pinninkadusta suunnitellaan pyöräilyn pohjois-eteläsuuntaista pääreittiä. Tämä onkin pyöräilijän näkökulmasta suunnitelman varsinainen helmi, sillä laatutaso on pääreitin mukainen: 4,0m leveä erillinen pyörätie, erilliset jalkakäytävät, katupuut ja pyörätelineet. Myös reitin valaistusta ja muuta katuympäristön suunnittelua oli mietitty erityisesti pyöräilyn näkökulmasta.
Näillä eväillä reitistä tulee varmasti erittäin miellyttävä pyöräily-ympäristö verrattuna Ratapihankatuun, joka on tulevaisuudessa vielä nykyistä selkeämmin autokatu.
Pinninkatu jatkuisi suunnitelmassa yliopiston alueen halki etelään. Reittiä olisi tarkoitus jatkaa myös pohjoiseen Tammelan puolelle, mutta se ei kuulu enää tähän suunnitelmaan.
Ylityksiä ja alituksia
Alueen keskeisiä ongelmia on ollut liikenneväylien estevaikutus; rautatie katkaisee yhteyden keskustaan, ja Itsenäisyydenkatu yhteyden Tammelaan.
Itsenäisyydenkadun ylitys
Mahdollisuus Itsenäisyydenkadun turvalliseen ylittämiseen Tullikamarin aukion kohdalla on ollut pitkäaikainen ongelma. Paikalla muinoin ollut suojatie oli vaarallinen, ja sen poistuttua vaihtoehtoina on ollut pitkä kiertomatka tai juokseminen nelikaistaisen kadun yli ilman suojatietä. Paikalle suunniteltiin aikoinaan mm. alikulkua, joka osoittautui sekä kalliiksi että epäkäytännölliseksi.
Raitiotien myötä autojen määrä katuosuudella vähenee, ja erityisesti bussit poistunevat joitain pitkän matkan linjoja lukuun ottamatta lähes kokonaan. Ylitys onkin päätetty ratkaista yksinkertaisesti tasossa. Pinninkadun kohdalle rakennetaan suojatie raiteiden ja jäljelle jäävän kahden autokaista yli. Autojen nopeusrajoitusta alennetaan, ja sen noudattamista edistetään korotettulla suojatiellä. Tällaista ratkaisua käytetään nykyäänkin joissain kohteissa Tampereella, joten uskoisin sen toimivan tässäkin.
Viinikankadulle kansi?
Kanjonissa kulkevan Viinikankadun päälle suunniteltu kansi yhdistäisi Yliopiston alueen ja kadun itäpuolelle suunnitellun uuden korttelin. Toisessa vaihtoehdossa kantta ei ollut, mutta yhteystarve oli tunnistettu ja ratkaistu sillalla.
Uusi tunneli rautatien ali Åkerlundinkadulta?
Åkerlundinkadulta oli suunniteltu tunnelia rautatien ali Suvantokadulle. Tästä pääsisi sopivasti Tuomiokirkonkadun uuden kävelykadun eteläpäähän. Samasta kohtaa tulisi myös ramppi ylös kannelle, jota suunnitellaan rautatien päälle.
Eteläisen veturitallin eteen oli suunniteltu näppärän näköistä silmukkaramppia, jota pitkin pyöräilijä pääsisi laskeutumaan uuteen tunneliin.
Pyöräpysäköinti
Pyöräpysäköinnin tarve on valtava, onhan alueella yliopisto ja rautatieasema. Asiaan vaikutti olevan kiinnitetty huomiota niin rakennusten yhteydessä kuin yleisillä alueillakin. On ilmeistä, että kaduille ei mahdu tarpeeksi telineitä, vaan myös rakenteellista pyöräpysäköintiä tarvitaan. Sellaista oli luonnosteltu useampienkin uudisrakennusten yhteyteen. Esillä olleissa kuvissa näkyi mm. Hollannissa käytettyjä kaksikerroksisia pyörätelineitä.
Toivottavasti Ratapihankatua ei tehdä ilman kevyenliikenteenväylää…
Kun haluan mennä esim. Armonkalliolle tai Tuomiokirkolle, en välttämättä halua mennä ensin yliopiston alueelle ja sitten Pinninkatua, missä molemmissa on paljon kävelijöitä ristiin rastiin.
Samoin yhteys ja polkupyörien pysäköiminen rautatieasemalle tulee järjestää.
Olen käyttänyt Ratapihankadun reittiä (Peltokatu – Naulakatu) jo ennen kuin se avattiin nykyisen tornihotellin kohdalta, joutunut rakennustöiden ajan kiertelemään ja edelleenkin se on hyvä yhteysväylä.
Jos tuleviin matkakeskussuunnitelmiin saadaan yhteys esim. Otavalankadun kohdalta Ratapihankadulle, aina parempi.
Nythän esim. VR ei halua ihmisten tulevan junille etelästä, Suvantokadun päästä kuin autoilla. Polkupyörille löytyy kyllä piiloparkkipaikka aseman laajennuksen katolta, mutta muille laitureille käveleminen estettiin syksyllä 2014.
Toimivasta matkakeskuksesta pääsee kävellen – ja pyörällä! – myös suoraan Tampere-talolle, eikä vain kiertämällä nykyisen Pendolinotalon rappusten kautta.
Siellähän se olikin Åkerlundinkadun tunneli, kun osasi lukea tarpeeksi pitkään. 🙂
Tuo itsenäisyydenkadun ylitys on pitkään ärsyttänyt. Jalankulkijat ”pääsevät” kiertämään rautatiesillan kautta, mutta pyöräilijät joutuvat liikennevaloihin. Vallinnutta asenteellisuutta Tampereella kuvaa hyvin se, että kun jalankulkijat ylittivät Itsenäisyydenkadun suoraan, rautatiesillan jalankulkureitin ollessa remontissa, bussipysäkki siirrettiin mahdollisimman kauas http://suurtampere.fi/2012/11/16/itsenaisyydenkadun-pysakeille-muutoksia/